Home
Menu
Zoeken Annuleer

Bibliotheek op school

Met de Bibliotheek op school slaan school Woold, bibliotheek en de gemeente Winterswijk de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis.

We willen kinderen en jongeren stimuleren om meer te lezen. En ze leren om beter en verstandiger om te gaan met internet, sociale media en games.

De Bibliotheek op school helpt op school Woold om deze doelen te bereiken. Dat doen de bibliotheek met een deskundige lees/mediaconsulent op school, met inspirerende boeken en met een goede digitale lees- en leeromgeving.
  Wie leest, leert de wereld!

Waarom is het belangrijk om je kind of tiener aan te moedigen om te lezen? Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving. Zien lezen, doet lezen!

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'leeskilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Wil je je kind daarbij helpen? Besteed dan elke dag aandacht aan lezen en voorlezen, praat samen over de boeken die je kind leest. Boeken horen bij het dagelijks leven: laat zien dat je zelf leest en ga samen naar de bibliotheek of boekhandel.

Hieronder vind je tips over leuke boeken, leescampagnes, voorlezen en andere interessante sites.


Ga samen naar de bibliotheek

Laat je kind kiezen wat hij/zij leuk vindt. A-boeken zijn geschikt tot ongeveer 8 jaar, B-boeken tot 12 jaar, C-boeken tot 15 jaar en daarna zijn er nog D-boeken voor de young adults. Kiezen boven of onder het AVI-niveau van je kind is prima als je kind het boek graag wil lezen. De bibliotheek is bijna overal gratis voor jongeren tot 18 jaar.

Geef een boek cadeau

Als er geld voor is, geef kinderen of jongeren een boek cadeau dat ze graag willen hebben. De (kinder)boekhandel geeft goede adviezen.

Lees voor, ook als vader!

Ook als je kind al zelf kan lezen (maar die leuke, dikke boeken te moeilijk vindt). Kies een onderwerp dat aansluit bij wat je kind meemaakt of kies samen een boek uit. Lees voor op een vast moment van de dag en met een vast ritueel, zoals een liedje of een voorleesknuffel. Maak het levendig met mimiek en (kleine) gebaren, maar maak het vooral gezellig!


Speel in op reacties

Geef je kind de gelegenheid om te reageren en vraag door. Praat samen over hoe het verhaal verder kan gaan of laat je kind het verhaal navertellen voor meer verhaalbegrip. Praat ook over moeilijke woorden en maak de betekenis duidelijk via afbeeldingen in het boek of door andere voorbeelden te noemen.

 

Zet leuke boeken op een zichtbare plek

Zorg voor een stimulerende leesomgeving waar je kind altijd bij kan. Ze willen vaak graag ook een ‘eigen’ plank of kast met boeken. Dat maakt het nog persoonlijker.